De vereniging

De vereniging

SCN

Schermvereniging SCN is in 2017 ontstaan uit fusie tussen de vermaarde Groningse vereniging Heerenleed en de schermschool SchermCentrum Noord. De vereniging heeft de beschikking over een zaal die volledig is uitgerust voor de schermsport. Dat is een vrij uitzonderlijke situatie in Nederland.

Schermen is een groep van drie verwante vechtsporten: floret, degen, en sabel (de wapens). Aan het einde van de 19e eeuw ontstond de sport uit de traditionele vaardigheid van het zwaardvechten. Schermers dragen beschermende kleding, waaronder een vest, handschoenen, en masker. Twee spelers staan op een zogeheten loper tegenover elkaar en het is de bedoeling om bij elkaar punten te maken door de tegenstander te raken op bepaalde raakvlakken op het lichaam. Welke dit zijn, hangt af van het wapen. Om de registratie van punten te ondersteunen, dragen de spelers veelal een elektronisch vest waarmee treffers worden geregistreerd.

De sport vergt behendigheid, kracht, coördinatie, balans, en gevoel voor timing. Bij schermen is fysiek vermogen net zo belangrijk als een mentale kracht. Het is een van de slechts vier sporten die sinds het begin in 1896 bij alle Olympische Spelen zijn gebruikt. De sport is fysiek zeer uitdagend. Om het lichaam te trainen, bestaat een groot deel van de training van wedstrijdschermers uit pittige conditie- en krachtoefeningen.

Binnen schermvereniging SCN schermt de jeugd vooral floret omdat deze vorm alle basiselementen van de sport bevat. Het is ook het meest technische wapen en het vraagt doorzettingsvermogen om de benodigde vaardigheid onder de knie te krijgen . Om de jongste jeugd aan het schermen te binden wordt technisch en tactisch lesgegeven met behulp van speelse leervormen. Daarnaast organiseert de vereniging laagdrempelige toernooien en ontmoetingen in de regio.

Schermen is al een heel oude sport en valt onder de categorie vechtsporten. Het is een stijlvolle sport die vraagt om inspanning van lichaam en geest. Daarom wordt schermen vaak ‘schaken met het lichaam” genoemd. Er zijn veel, heel veel redenen om met schermen te beginnen, maar er zijn nauwelijks redenen om ermee te stoppen. Je kunt op elke leeftijd beginnen met schermen en het je hele leven doen. De boeiende geschiedenis en het eigentijdse karakter maken schermen tot een aantrekkelijke sport. 

Schermen is een individuele sport die in verenigingsverband wordt beoefend. Bij schermen gaat het om het duel, een gevecht van persoon tegen persoon, waarbij je probeert de tegenstander zo veel mogelijk te steken met je wapen zonder dat er een druppel bloed valt. Je bent namelijk goed beschermd met het masker, de handschoen en speciale schermkleding. 

Voor de jeugd biedt schermen een creatieve manier om sportief en gedisciplineerd in een ‘gevecht’-situatie met een tegenstander om te gaan. Balans, snelheid, coördinatie en ook respect zijn sleutelwoorden en leren verliezen is net zo belangrijk als leren winnen. Uiteraard wordt vooral bij de jeugd het spelelement niet vergeten. Om de jongsten aan het schermen te binden wordt technisch en tactisch lesgegeven met behulp van speelse leervormen. 

Missie 

We zijn een betekenisvolle schermvereniging voor recreatieve en wedstrijdschermers in Nederland. De leden zijn betrokken en schermen met respect voor elkaar en de sport.

Visie 

D.m.v. gezonde bedrijfsvoering en sterke organisatie met betrokken vrijwilligers gaan wij een schermvereniging opbouwen, zodat er middels een professionele trainer schermen meedoet in de top van Nederland, voortkomend uit een grote groep recreatieve schermers.

Doelstelling (komende 5 jaar)

– 150 leden afspiegeling van de samenleving

– 10% op de top

– Professionele trainer verbonden aan de club

– Eigen webshop

– Gezonde ondernemende bedrijfsvoering

– Sterk imago

– Sterkere organisatie met hoge betrokkenheid vrijwilligers

Lidmaatschap 

Bij SCN kan iedereen vanaf zes jaar lid worden. De contributie is jaarlijks € 300,- per persoon. Je betaalt per kwartaal en mag ook (ruim van tevoren) per kwartaal opzeggen. Wanneer er meerdere gezinsleden lid worden, krijgen zij een korting van 10% per gezinslid. Om het schermen voor iedereen mogelijk te maken hebben we een goede samenwerking met het JeugdSportFonds. 

Ook als gast kun je bij ons terecht. Bijvoorbeeld als je tijdelijk in Groningen gaat studeren of een bepaalde periode gebruik wilt maken van SCN. Hiervoor hebben we een 10x schermen pas en ben je van harte welkom tijdens de trainingsavonden. Voorwaarde is wel dat je lid bent van een andere schermvereniging. 

Als lid van SCN kun je gebruik maken van de extra mogelijkheden die het SportCentrum biedt. Zo kun je deelnemen aan de conditie- en krachttrainingen die georganiseerd worden en kun je tegen een gereduceerd tarief deelnemen aan de bokstrainingen. 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die SCN biedt? Neem dan vrijblijvend contact op met info@schermcentrumnoord.nl 

Succesvol Toernooi 19-11-2023

Op 19 november vorig jaar was er bij Schermcentrum Noord een vriendschappelijk toernooi voor alle belangstellende schermers uit Noord Nederland en Duitsland. Na vele spannende potjes zijn bijna alle deelnemers

Lees verder »

Nieuw bestuur sv SCN

Op de ALV van 20 maart 2023 hebben de leden van schermvereniging SCN een nieuw bestuur gekozen. Fred Hilhorst gaat nog even door als penningmeester, maar Ferdi van der Werf

Lees verder »