Schermsport

Schermsport

Schermen is een groep van drie verwante vechtsporten: floret, degen, en sabel (de wapens). Aan het einde van de 19e eeuw ontstond de sport uit de traditionele vaardigheid van het zwaardvechten. Schermers dragen beschermende kleding, waaronder een vest, handschoenen, en masker. Twee spelers staan op een zogeheten loper tegenover elkaar en het is de bedoeling om bij elkaar punten te maken door de tegenstander te raken op bepaalde raakvlakken op het lichaam. Welke dit zijn, hangt af van het wapen. Om de registratie van punten te ondersteunen, dragen de spelers veelal een elektronisch vest waarmee treffers worden geregistreerd.

De sport vergt behendigheid, kracht, coördinatie, balans, en gevoel voor timing. Bij schermen is fysiek vermogen net zo belangrijk als een mentale kracht. Het is een van de slechts vier sporten die sinds het begin in 1896 bij alle Olympische Spelen zijn gebruikt. De sport is fysiek zeer uitdagend. Om het lichaam te trainen, bestaat een groot deel van de training van wedstrijdschermers uit pittige conditie- en krachtoefeningen.

Schermen en wat komt daarbij kijken.

 

Loper en wapens

Schermen speel je op een loper.

Deze loper is 1,5 tot 2 meter breed met een lengte van 14 meter.

Je beweegt je voor en achterwaarts altijd met je gezicht naar de tegenstander gericht.

Het spel kun je beoefenen op 3 typen wapens:

       Degen       Floret       Sabel

Een partij duurt 3 minuten waarin degene die het eerst zijn tegenstander 5x raakt de winnaar is.

Uitrusting

 

Om te schermen begin je met de basiskleding.

T-shirt, lange trainingsbroek en gymschoenen.

Daaroverheen trek je aan een schermvest, één handschoen (naargelang je rechts of linkshandig bent) en een schermmasker. Om je uitrusting compleet te maken en als je wedstijden wilt gaan spelen hoor je een schermbroek met lange schermsokken aan te trekken. Voor de verschillende wapens zijn er ook kleine verschillen in de uitrusting. Met name zijn er verschillen met het masker en voor floret is er een speciaal van metaalgaren hesje nodig.

Hoe kom ik aan een schermuitrusting? 

Onze vereniging heeft gelukkig schermspullen die je mag gebruiken. Als je lid bent en je wilt je eigen uitrusting dan bemiddelt onze vereniging voor je aankoop. Waarom kun je schermspullen niet in een sportspeciaalzaak kopen. Er zijn maar een paar fabrikanten van schermspullen omdat het een “kleine” sport betreft. Dat maakt de artikelen relatief duurder. Op dit moment is de vereniging bezig met de verhuur van een schermtas voor de jeugdige leden met alle benodigde spullen voor het uitoefenen van de schermsport. We hopen deze zo rond het voorjaar van 2022 te kunnen introduceren.

Succesvol Toernooi 19-11-2023

Op 19 november vorig jaar was er bij Schermcentrum Noord een vriendschappelijk toernooi voor alle belangstellende schermers uit Noord Nederland en Duitsland. Na vele spannende potjes zijn bijna alle deelnemers

Lees verder »

Nieuw bestuur sv SCN

Op de ALV van 20 maart 2023 hebben de leden van schermvereniging SCN een nieuw bestuur gekozen. Fred Hilhorst gaat nog even door als penningmeester, maar Ferdi van der Werf

Lees verder »